Module Buurt, Wijk en Stad

Er is weer een module klaar voor de OnderwijsTijdVerlenging primair onderwijs! In de nieuwe module staat het onderwerp Buurt-Wijk-Stad centraal.
Hoewel het primaire doel van het leerplan gericht is op het verbreden van de kennis van de wereld en de taalvaardigheid en woordenschat te vergroten, willen we ook dat leerlingen binding krijgen met de plaats waar zij opgroeien: de stad Amsterdam.

De kennis die wordt aangebracht is grotendeels voorwaardelijke kennis om vakken als geschiedenis, biologie en aardrijkskunde  beter te begrijpen. De kennis hangt vaak samen met woordkennis, d.w.z. de schooltaalwoordenschat die nodig is om de leerstof en teksten in schoolboeken beter te begrijpen. [1]

In  deze module is een grote rol weggelegd voor beschouwen, vergelijken, waarderen en problemen oplossen: de 21th century skills. Deze denkvaardigheden zijn nauw verwant met taalvaardigheid, leerlingen moeten namelijk verwoorden of beschrijven wat zij van iets vinden, in hoeverre er sprake is van een verschil of overeenkomst, welk probleem ze hebben opgelost of wat zij voorstellen.

Ook in deze module moeten leerlingen weer reflecteren op eigen werk, dus kritisch kijken naar wat ze hebben geschreven, dit beschouwen en waarderen. Die kritische beschouwing blijft niet beperkt tot het eigen werk, ook taalproducten van andere leerlingen worden bekeken, vergeleken en eerlijk beoordeeld. Om objectiviteit te bevorderen krijgen leerlingen daarvoor instrumenten in handen.

Tijdens de lessen OTV wordt een taalportfolio samengesteld dat het bewijs vormt voor verschillende taalvaardigheden.  De module Buurt, wijk en Stad draagt daaraan bij door aan het portfolio twee schrijfopdrachten, een mondelinge opdracht en twee zoekopdrachten op Internet toe te voegen. Het taalportfolio wordt in de afdeling informatieverwerking aangevuld met een bewijs van het maken van een kolomschema en een tabelschema.  Ook in deze module wordt tijdens de lessen op twee momenten een toets woordenschat afgenomen.

Dit was de talige component van de module. De vakinhoudelijke, technische en creatieve componenten zijn opgenomen in de opdracht die over meerdere lessen is uitgesmeerd: ontwerp een nieuwe inrichting van jouw schoolplein. In dat ontwerpen zijn diverse kerndoelen van het leerplan van de basisschool verwerkt.  Leerlingen werken samen en maken een maquette. Ze kunnen hun fantasie niet helemaal op de vrije loop laten gaan, want het ontwerp moet voldoen aan een programma van eisen (geschikt voor alle leeftijden, hufterproof, groen etc). Ze moeten hun keuzes kunnen beargumenteren en verdedigen.

Er zit weer een hoog tempo in de acht lessen van deze module.
Tijdens de OTV lessen is er geen sprake van consumeren, maar veel leren door te doen.

Update 12-11-2014 : Wat leuk. De module Buurt-wijk-stad is ontwikkeld getest in scholen in 2011/2012 en nu zie ik dat een soortgelijke opdracht onlangs is uitgezet in het voortgezet onderwijs. Dat zouden meer scholen kunnen doen. Dit soort opdrachten zijn zo motiverend voor leerlingen. Zie de afbeelding hieronder.

Leerlingen ontwerpen..

 



[1] Jentine Land, Zwakke lezers, sterke teksten, proefschrift 2010, Universiteit van Utrecht.


[2] Kees Vernooy, De kwaliteit van leren lezen (2010).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*