Weer een nieuwe module: VERSLAVING

De module ‘Verslaving’ voor de brugklas VMBO bestaat uit een docentenboek, een werkboek voor leerlingen en een DVD. In het docentenboek wordt per les beschreven wat de activiteiten zijn. De leerlingen ontvangen bij deze module allemaal het boek ‘Afblijven’ van Carry Slee.
In de module ‘Verslaving’ gaat het niet alleen om de effecten van drugs, ook alcohol en de invloed daarvan op de ontwikkeling van de hersenen, nicotine en dopamine, gamen, gokken en de rol van groepsdruk komen uitgebreid aan de orde.

Leerplan
In deze taalmodule is ‘Verslaving’ het onderwerp waarmee de kennis van de wereld wordt uitgebreid.
De module ‘Verslaving’ brengt voorkennis aan voor de schoolvakken Biologie en Verzorging. De kennis hangt vaak samen met woordkennis, d.w.z. de schooltaalwoordenschat die nodig is om de leerstof en teksten in schoolboeken beter te begrijpen.

Woordenschat
De module ‘Verslaving’ biedt 126 nieuwe woorden aan (o.a. aantasten, roekeloos, leiden tot, qua, ongemerkt, aanzienlijk, melig, assertief, onweerstaanbaar).
Zoals in iedere module wordt er twee keer een toets afgenomen om te controleren of de woorden beklijven. Bij iedere toets zijn vijf woorden geselecteerd die leerlingen receptief moeten beheersen en vijf woorden geselecteerd die de leerling productief moeten beheersen. Daarnaast bevatten de toetsen een opdracht het diepere begrip wordt getoetst, zonder direct al te productief te zijn.

Woordraadstrategieën
Deze module is ontwikkeld door Sanne Hiddema, docent PABO, Hogeschool van Amsterdam. Voor het gebruik van deze module op uw school kunt u contact opnemen met Marijke Kaatee.
Deze module is net als de andere modules ‘Plug and play‘, dat wil zeggen dat leerkrachten en docenten zelf geen beeldmateriaal meer hoeven op te zoeken of informatieve en aantrekkelijke PowerPoints hoeven te maken. Uitgangspunt bij dit curriculum is dat ervaren en bevoegde leerkrachten of docenten die de lessen ná schooltijd moeten verzorgen, met een minimum aan voorbereidingstijd meteen aan de slag kunnen.
De lessen kennen een bepaalde dynamiek en een hoog tempo zodat leerlingen aan het einde van de dag goed bezig worden gehouden en geboeid blijven.

1 reactie op Weer een nieuwe module: VERSLAVING

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*