Taal en Techniek

In maart 2013 is op de Fiep Westendorpschool de taalmodule Techniek ingevoerd. Deze module is ontwikkeld in samenwerking met het Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding, Pabo Amsterdam. De module past mooi bij de andere modules die zijn ontwikkeld voor geschiedenis, aardrijkskunde en biologie. Inhoudsgerichte modules die geïntegreerd werken aan taalverrijking bij leerlingen. Taalontwikkeling is zoveel meer dan goed leren spellen of goed kunnen lezen.
In de module Energie doen leerlingen verschillende proeven met energie. Er wordt gewerkt in duo’s of groepjes en leerlingen moeten vooraf voorspellen wat er zal gebeuren en waarom. Om te kunnen voorspellen moet je goed nadenken. Je moet jouw voorspelling delen met anderen. Voorspellen de anderen hetzelfde? Hoe komen we tot elkaar. Het maakt heel veel uit hoe je iets uitlegt, hoe je jouw voorspelling aannemelijk maakt en gebruik maakt van de nieuw verworven vaktaal en schooltaal.
Na de proef moet je kunnen vertellen wat er gebeurde, of je voorspelling klopte, waarom wel of niet. Leerlingen schrijven dit alles ook op, net als wetenschappers houden zij een logboek bij waarin zij hun waarnemingen noteren of verklaren waarom de proef niet is gelukt.Module_Ernergie

Zoals gezegd is deze module een coproductie met de Pabo. Bij de ontwikkeling waren een docent Techniek en docent Nederlands van de Pabo betrokken. Er zijn filmopnamen gemaakt van de instructies en de interacties van leerlingen. Bijvoorbeeld hoe ze met elkaar overleggen, hoe ze voorspellingen bijstellen of hun voorspellingen controleren. De module en het beeldmateriaal wordt gebruikt voor interne scholing op de Pabo.

Leerlingen zijn erg enthousiast over de technieklessen. Zelf proefjes doen is gewoon spannend en verrassend. Deze module is ook beschikbaar voor scholen. Zie daarvoor de bestelsite.

UPDATE 7 maart 2013
Op ruim 40% van de scholen daalt het aantal lesuren van het vak Techniek. Bezuinigingen en nadruk op vakken als Nederlands, Engels en Wiskunde zijn de belangrijkste overwegingen om Techniek naar de achtergrond te schuiven. Jammer, maar kunnen we het tij nog keren? Taalontwikkelende technieklessen bieden uitkomst!

Techniek onderwijs afbeelding blog

Knipsel uit: Van Twaalf tot Achttien, maart 2013

3 reacties op Taal en Techniek

  1. Wat een goed initiatief. Taal en techniek is immers erg belangrijk voor de ontwikkeling, hoe jong of oud men ook is. Toch ondervinden sommige toch wat problemen hierbij. Mocht u op zoek zijn naar wat ondersteuning voor uw kind bijvoorbeeld, neem dan eens een kijkje bij Tendea.nl

  2. Pingback: Taal en techniek 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*