Zomerschool 2011 klaar, toch gaan we door

De Zomerschool was in 2011 weer heel geslaagd.
Er hebben 82 leerlingen meegedaan van 23 verschillende basisscholen in Amsterdam West.
Drie weken zijn de leerlingen bezig geweest met een pittig curriculum. Klassikaal onderwijs, werken in een hoog tempo, dus niet iedere leerling heeft ook echt alle schrijfopdrachten kunnen afronden (het waren er ook veel), maar alle leerlingen hebben het woordenschatprogramma doorlopen, gewerkt aan hun spelling en rekenvaardigheden.
Dat wil zeggen dat zij bijvoorbeeld in drie weken 260 (!) cognitiefrijke begrippen hebben geleerd om het kinderboek Kinderen van Amsterdam te kunnen lezen en te begrijpen.
Al meteen in het eerste hoofdstuk krijgen ze in dit boek woorden als slenteren, dumpen, beerput, drek, nauwelijks, stammen uit, onbeduidende, comfortabel, zompig en ondenkbaar voor hun kiezen. Geen gemakkelijke woorden waarvan we weten dat de leerlingen de betekenis ervan niet kennen.

Bij de start van de Zomerschool hebben de leerlingen een woordenschattoets gemaakt. Na drie weken onderwijs hebben zij weer een toets gemaakt en de leerlingen zijn met sprongen vooruit gegaan. Voor ons fijn, maar nog fijner voor de leerlingen zelf. Hiermee groeit hun zelfvertrouwen. We hebben de leerlingen op het hart gedrukt te blijven oefenen. Misschien is dat wat overbodig, want de meeste leerlingen hebben ervaren dat zij zelf het laatste zetje moeten geven, nadat de leerkracht hen de betekenis heeft verteld en nadat het begrip een paar keer is langsgekomen tijdens de lessen.
Ook de ouders zijn bij de zomerschool betrokken geweest. Met behulp van Ink8 zijn we erin geslaagd om drie inhoudelijke ouderbijeenkomsten te organiseren. De eerste bijeenkomst hebben wij ouders geïnformeerd over de inhoud van het leerplan van de Zomerschool. We hebben laten zien wat de leerlingen doen, wat zij leren en hoe zij hun kinderen thuis kunnen helpen en ondersteunen. Ouders hebben behoefte hun kinderen thuis ook te laten leren en zij waren dan ook heel blij met de websites die wij als suggestie gaven.
Een tweede bijeenkomst ging over schoolkeuze in groep 8. De keuzegids van de gemeente Amsterdam is met hen doorgenomen: hoe zit het schoolsysteem in elkaar, hoe zit de gids in elkaar, wat leest u zelf, wat leest u samen met uw kind. Wat kunt u van een vo-school verwachten, wat verandert er wel en wat blijft hetzelfde. Op verzoek van de ouders zal in november nog een vervolgbijeenkomst worden georganiseerd als ouders vlak voor de daadwerkelijke keuze staan.
Een derde bijeenkomst ging over de omgang tussen ouders en kind. Hoe kunnen ouders de relatie met hun kind versterken en prettig houden. Inkr8 doet dat heel goed. Neem eens een kijkje op de website van Inkr8.

De leerlingen gaan op 5 september weer naar hun eigen basisschool en kunnen daar hun portfolio taal laten zien. Ze hebben veel verschillende producten geschreven (o.a. een biografie, e-mail, weblog, verslag), een stripverhaal gemaakt, een schemaposter en excursiekaart gemaakt. Ze gaan dus met een dikke map met producten en een volgeschreven werkboek terug naar hun eigen basisschool. Ze hebben geleerd dat als je een tekst schrijft, de eerste versie nooit voldoende is. Een tekst moet worden verbeterd en herschreven en eventueel nog een keer herschreven. Hier is consequent mee gewerkt en leerlingen hebben ervaren dat hun schrijfproduct hiermee echt beter wordt.
Ze krijgen ook een vervolgopdracht mee. Als zij de opdracht hebben gemaakt en insturen, dingen zij mee naar een prijs. We hopen dat de klasgenoten van onze zomerschoolleerlingen ook mee zullen doen en dat onze leerlingen enthousiast vertellen over wat ze hebben geleerd.

Wij kijken met een goed gevoel terug op deze derde Zomerschool in Amsterdam. De organisatie loopt op rolletjes, we zijn door ’t Koggeschip goed gehuisvest en mochten van alle faciliteiten gebruik maken en Schatkamer heeft voor een subliem middagprogramma gezorgd.
Drie weken lang waren wij een hecht schoolteam, een minischool. Door drie extra weken school was het dus een lang schooljaar zodat iedereen echt aan vakantie toe was. Maar ook was het een beetje jammer dat het was afgelopen.
Gelukkig mogen we volgend jaar weer op herhaling. Als de gemeente en het rijk goed zouden kijken naar wat we bereiken, dan zouden we niet hoeven bedelen voor geld, maar na de vier projectjaren als onmisbare geïnstitutionaliseerde voorziening verder kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*