Module Staatsinrichting – presenteren

De OTV-module Staatsinrichting leert leerlingen alles over hoe ons land wordt bestuurd. Wat is democratie, hoe zit ons kiesstelsel in elkaar, Eerste Kamer, Tweede Kamer, verkiezingen, debatten, hoe winnen politici stemmen?

De  taalleerlijn in deze module is gericht op het oefenen in spreken voor een groep. Leerlingen stellen n.a.v. een paar filmfragmenten van goede en slechte redenaars de do’s en don’ts op en vervolgens bereiden zij zelf een korte spreekbeurt voor. Nadat ze de spreekbeurt hebben voorbereid gaan ze twee keer oefenen met een mededeling. Die medeleerling geeft feedback.

Tijdens een lesbezoek maakte ik mee hoe serieus leerlingen oefenen en feedback geven. Twee aan twee zochten ze een plekje op het leerplein om te oefenen. Ze maakten goed gebruik van de toebemeten tijd. Vervolgens werd er serieus een feedbackformulier ingevuld, zodat de volgende oefening, met een andere leerling, verbeterd kon worden. Na de tweede oefen- en feedbackronde moet de spreekbeurt nog een keer bijgesteld. Want dan pas is het tijd voor het echte werk, spreken voor de voltallige groep in een volgende les. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*