Zomerschool

Het Zomerschoolprogramma blijkt aan te slaan. Amsterdam denkt erover om meer leerlingen die het nodig hebben in de Zomervakantie bij te spijkeren. Wij hebben nu twee jaar ervaren dat het nog knap lastig is leerlingen die het nodig hebben te plaatsen. Veel leerlingen zijn met hun ouders naar Turkije en Marokko.Wat dat betreft zou het handiger zijn om de meivakantie hiervoor te reserveren. Nog net voor de zomervakantie een sprintje trekken en in de herfst er nog een schepje bovenop doen. Jammer nou dat ik in de krant lees dat het huidige programma alleen gericht is op kennis. Als ontwikkelaar kan ik melden dat in ieder geval mijn programma is opgehangen of gesponnen om het kinderboek Kinderen van Amsterdam. Het lijkt dus alleen kennis aan te brengen, maar het is en blijft 90% taalonderwijs.  Leerlingen vullen een taalportfolio met heel veel schrijfopdrachten en zijn iedere dag bezig met begrijpend lezen en het leren van nieuwe woorden. Dat moet ook wel, anders zouden ze het kinderboek niet kunnen begrijpen. Dit vraagt om het breder bekend maken van de doelstellingen en werkwijze van dit curriculum.

Dezelfde aanpak volg ik momenteel met het ontwikkelen van de modules voor de OnderwijsTijdVerlenging. Aansprekende inhoud, voorwaardelijke kennis aanbrengen en tegelijkertijd heel veel taal, taal en nog eens taal op een manier die effectief is. Dat wordt ook door leerlingen zelf zo ervaren en daardoor is het voor leerlingen ook nog heel prettig om te volgen. De modules Middeleeuwen (VO), Gouden Eeuw, Staatsinrichting en Natuurgeweld (PO) zijn klaar en worden uitgevoerd op 8 scholen voor primair en 4 scholen voor voortgezet onderwijs.

Voorbeeldfilmpjes en foto’s van leerlingen die met de taalmodule Kinderen van Amsterdam aan het werk zijn tijdens de Zomerschool zijn te zien op http://zomerschool-amsterdam.nl/page/3#/. Hier zijn ook beelden te zien van ouders die een woordenschatspel spelen tijdens een informatieochtend.
Deze website is een mengeling tussen taalactiviteiten van het ochtendprogramma en beeldend programma gedurende de middag.
Binnenkort meer over de modules OnderwijsTijdVerlenging.

Logo Zomerschool Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*