DAG SCHOOL, laatste module OTV groep 8

Hoe bereid je een proefwerk verstandig voor? Hoe ga je met docenten om? Hoe maak je vrienden? Veel kinderen zijn onzeker over hoe het er in de brugklas aan toe zal gaan en zijn gebaat bij een extra ‘zetje in de rug’.

Hoewel er op het VO gedurende het eerste jaar mentorlessen worden gegeven, moeten leerlingen vanaf de eerste dag op het vo wel meteen meedraaien in het nieuwe systeem. In de module besteden we daarom niet alleen aandacht aan huiswerk maken, huiswerk plannen, agendabeheer en het leren van woordjes, maar juist ook aan werkhouding en motivatie. We onderstrepen hiermee het belang van een actieve werkhouding tijdens de les.

We leren leerlingen dat intelligentie geen vaste eigenschap is, niet iets dat je hebt, maar wel iets dat je kunt ontwikkelen door bij te leren. Als leerlingen dit weten, beïnvloedt dit het positieve leerklimaat. Als je gelooft dat je je eigen intelligentie kunt verhogen, waarom zou je dat dan niet doen? Met filmpjes en tekstjes over de werking van het brein wordt de kennis heel toegankelijk gemaakt.

De module gaat dus over het voortgezet onderwijs, wat een vo school verwacht van een leerling en hoe leerlingen aan die verwachtingen kunnen voldoen. Leerlingen leren dat ze hun eigen succes voor een groot deel zelf in de hand hebben. Ze maken opdrachten waarmee ze ontdekken waar ze goed en minder goed in zijn.

Ze leren na te denken over de gevolgen voordat ze keuzes maken. In de module maken we gebruik van het gedachtegoed van Sean Covey.

DAG SCHOOL is de laatste module in de reeks op het basisonderwijs, daarom zullen de leerlingen in deze module het portfolio dat ze in twee jaar tijd hebben opgebouwd ordenen en aanvullen met een inhoudsopgave, een inleiding, een evaluatieverslag, een nawoord en een aanbevelingsbrief voor het voortgezet onderwijs.

Door het portfolio aan het einde van de basisschool met de leerlingen te evalueren in de laatste module DAG SCHOOL wordt getracht een laatste motiverend duwtje te geven.

In de taalmodule worden 107 schooltaalwoorden aangeleerd met betrekking tot sociale- en studievaardigheden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*