BOEKEN BOEIEN: EEN GREEP UIT DE KAS

Het boekje is af en het ligt bij de uitgever: Een greep uit de kas, de werktitel, uiteindelijk heeft de uitgever daar ‘Verdacht’ van gemaakt. Verdacht is geschreven voor de serie Boeken boeien. Deze serie  is bestemd voor leerlingen van de eerste twee klassen van het VMBO.
Ieder boekje uit de serie bevat 80 woorden uit de Schooltaalwoordenlijst. Het deeltje dat ik heb geschreven bevat woorden uit de lijst natuurkunde. De gebruikte vaktaalbegrippen worden in een lopend, spannend of boeiend verhaal verwerkt en gecursiveerd. Achterin het boekje kunnen lezers de betekenis van het woord opzoeken als ze het niet uit de context kunnen afleiden. Zo zijn er deeltjes geschreven met vaktaalbegrippen van de vakken biologie, economie, wiskunde enzovoorts.

Op veel vo-scholen wordt DIA-taal afgenomen om het woordenschatniveau en het begrijpend leesniveau in kaart te brengen. Het blijkt dat vmbo-leerlingen aan het begin van het eerste leerjaar een hoger leesniveau hebben, dan aan het einde van het tweede leerjaar. De woordenschat gaat niet achteruit, maar vertoont wel een zekere stagnatie.
Het vmbo kent veel zwakke lezers en zwakke lezers lezen minder gauw een boek. Om deze minder vaardige lezers toch te verleiden een boek te lezen is de serie ‘Boeken boeien’ geschreven. De boekjes zijn boeiend, dun en hebben precies het juiste niveau.
Het is de bedoeling dat de boekjes bij het vak Nederlands worden gelezen of/en tijdens opvanguren. In dat geval zou het een nuttig ophokuurtje zijn!
De doelen zijn beperkt: Het gaat om het bevorderen van leesplezier en het daardoor spelenderwijs uitbreiden van de schooltaalwoordenschat. Het is dus niet de bedoeling er ‘verwerkingsopdrachten’ aan te koppelen. We zien graag leerlingen de hele serie verslinden en dat ze elkaar deeltjes aanraden. Door plezier te krijgen in lezen, wordt de leesvaardigheid onderhouden en breidt de woordenschat gestaag uit.

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren heeft jarenlange ervaring met het ‘verleiden’ van minder vaardige lezers. Daarom zijn de boeken niet alleen makkelijk te lezen en spannend, ze gaan ook over onderwerpen waar leerlingen zich makkelijk mee kunnen identificeren.
Een groot deel van de boekenserie ‘Boeken boeien’ is geschreven door docenten en taalcoördinatoren van vmbo-scholen in Amsterdam.

Marian Hoefnagel en Heleen Bakker van de Stichting Makkelijk Lezen nemen de eindredactie voor hun rekening en schrijven zelf ook mee. Ik ben pas bij het schrijversclubje aangehaakt toen er al acht deeltjes klaar waren. Ik vond het een uitdaging om een onderwerp te bedenken en fictie te schrijven voor vmbo-leerlingen.

Mijn verhaal speelt zich af in en om de supermarkt, de wereld van caissières en vakkenvullers. Er is geld verdwenen uit één van de kassa’s. Wie heeft het gedaan? De politie wordt ingeschakeld, er zijn verdachten en iedereen wordt ondervraagd.Natuurlijk heb ik er verliefdheid ingestopt, zoenen, chatten, kriebels in je buik en gedoe met ouders. De ingrediënten om vmbo-ers te verleiden door te lezen.
Het was leuk om een keer te doen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*