De kern van het leerplan Kinderen van Amsterdam is gebaseerd op het terugdringen van de taalachterstand van leerlingen, dat wil zeggen de achterstand op het gebied van woordenschat, functioneel taalgebruik, begrijpend lezen, en basiskennis om zaakvakonderwijs goed te kunnen volgen.
In andere berichten op dit blog kunt u meer lezen over de inhoud en de uitvoering van het leerplan.
We liggen met de Zomerschool in Amsterdam onder een vergrootglas, want er zijn voor- en tegenstanders van OnderwijsTijdVerlenging. De tegenstanders zeggen dat je met drie weken onderwijs niet zo veel kunt bereiken. We willen heel graag laten zien dat het wel werkt, maar er is een beperking. Je kunt van drie weken onderwijs (alleen de ochtenduren!) amper tijd afsnoepen om de leerlingen op verschillende onderdelen te toetsen. We hebben daarom het toetsen beperkt tot het meten van de woordenschat aan het begin en het einde van de Zomerschool. Woordenschat is namelijk is belangrijk onderdeel van het leerplan. Het leerplan Kinderen van Amsterdam biedt 260 schooltaalwoorden aan. Daarvan zijn 180 woorden in een multiple choice toets gezet. We hebben de leerlingen op de eerste en tweede dag een Multiple Choice toets laten maken (deel 1 en deel 2, dus twee keer 90 woorden).
Op de laatste dag van de Zomerschool maken ze beiden toetsen nog een keer. Om het toetsen te bespoedigen zijn de toetsen zijn gemaakt op WRTS. Wij zijn heel tevreden over de voortgang die leerlingen boeken. Zie de staafdiagrammen hieronder.
We hebben de leerlingen tussentijds ook twee toetsen afgenomen. Bij deze tussentoetsen werd de woordenschat actief en passief gemeten. Bij passief moesten leerlingen de betekenis van een woord zoeken in een rijtje. Bij het actieve deel moesten leerlingen zelf zinnen maken met begrippen, zodat de betekenis van het begrip duidelijk werd. Er werd streng beoordeeld, dus ook spelfouten werden als fout geteld. Zoals verwacht werd dit onderdeel minder goed gemaakt en liepen de resultaten ver uiteen, maar al met al zijn we heel tevreden.
De leerlingen hebben de tweede gecombineerde toets beduidend beter gemaakt. Dat wil zeggen, dat leerlingen de tweede keer meer woorden goed hadden, maar ook veel meer aandacht hebben besteed aan hun spelling en interpunctie en daardoor dus beduidend beter scoorden.
Er was sprake van vier niveaugroepen van 21 leerlingen tijdens de zomerschool. Die niveaugroepen waren samengesteld op basis van de resultaten die zijn behaald bij de entreetoetsen (groep 7) op het onderdeel Taal. In de staafdiagrammen zien we terug welke leerlingen in de sterke en zwakke groepen waren geplaatst. We zijn blij dat we kunnen melden dat de leerlingen die als ‘zwak’ gekarakteriseerd waren, een net zo sterke groei vertonen als de ‘sterke’ leerlingen.
Wilt u weten wat WRTS is? Kijk dan rechts in de navigatiebalk voor een voorbeeld van een WRTS-pagina door te klikken op Kaatee op WRTS.
Elders op dit blog kunt u meer lezen over het gebruik van WRTS.
recente reacties