Conferentie Taal en Technologie

In het voorjaar ben ik gevraagd een bijdrage te leveren voor een bundel Taal en Technologie. Mijn artikel is bestemd voor leerkrachten van de bovenbouw en geeft de suggestie om technische proeven als uitgangspunt te nemen om veel te schrijven in de klas. De bundel kun je HIER downloaden.

Het verzamelen van informatie om iets te schrijven vinden leerlingen vaak heel moeilijk. In het laatste artikel in de bundel ga ik in op de de combinatie tussen technologie en taal. Kort gezegd komt het erop neer dat technische proeven kunnen worden benut om de bouwsteentjes te leveren voor de inhoud als je er maar voor zorgt dat leerlingen alles voor, tijdens en na de proef kort noteren.

Als vervolg op de bundel wordt op 23 november de conferentie Taal en Technologie georganiseerd. Ik zal daar ook een workshop verzorgen voor schoolleiders, leerkrachten én bestuurders. Drie nogal uiteenlopende doelgroepen denk je? Ja, dat is waar, maar ik vind het belangrijk dat ook schoolleiders en bestuurders kunnen zien hoe eenvoudig je de inhoud van vakken kunt benutten om te schrijven en zo leerlingen de meest lastige hobbel van het schrijfproces te laten nemen: het verzamelen van bouwsteentjes voor de inhoud.  Schoolleiders zijn degenen die op school onderwijskundige en didactische processen initiëren en bijsturen, dan is het ook belangrijk om te zien wat wel en niet mogelijk is. Bestuurders moeten het willen bekostigen, dan is het ook voor hen zinvol dat ze weten wat er mogelijk is.

De conferentie Taal en Technologie wordt georganiseerd door TechYourFuture, Centre of Expertise TechniekOnderwijs, in samenwerking met de partners Platform Bètatechniek en Expertise Centrum Nederlands.

TYFprovOver_CMYK

TechYourFuture biedt onderwijsprofessionals concreet lesmateriaal, nieuwe didactische inzichten vanuit wetenschappelijk onderzoek en professionalisering. Zo helpt het Centre ons land aan meer en betere technici. Maar u kunt natuurlijk bij mij terecht voor begeleiding om taal en technologie met elkaar te verbinden, opdat uw leerlingen hun taalvaardigheid goed ontwikkelen en vooral betere schrijvers worden.

 

UPDATE: Taal- en rekenlessen integreren in het bètaonderwijs kan bijdragen aan zowel domeinkennis als taal- en rekenvaardigheden. Dit vraagt stevige inhoudelijke expertise van de leraar.  Link naar het NRO onderzoek 

Aanmelden voor de conferentie kan niet meer, wel kun je op de hoogte blijven van ontwikkelingen. Volg het HIER

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*