Thinglink

Thinglink bestaat al weer meer dan een jaar.Thinglinkapp
Het programma is zeer gebruiksvriendelijk, dus iedereen die niet zo digitaal vaardig is kan er toch snel mee werken. Leerlingen vinden het over het algemeen heel prettig om mee te werken, thuis en op school, dus dit is ook geen hobbel die je hoeft te nemen.
In de zomer van 2013 heb ik op Eduapp een lesidee geplaatst: Je kunt met Thinglink o.a. kort en bondig leerstof samenvatten en presenteren. De app werkt met een afbeelding waarin interactieve punten kunnen worden gezet. Je kunt elke willekeurige afbeelding of tekening gebruiken waar je een foto van hebt gemaakt. Achter de interactieve punten wordt een tekst gezet, een verwijzing naar een website, of een filmpje. Je kunt zelfs linken naar andere Thinglinks. Vervolgens wordt er een voorbeeld gegeven hoe je als docent een Thinglink kan maken met de opdracht om leerstof samen te vatten.
Dit is slechts één lesidee. Je kunt er veel meer mee. Snuffel eens in bestaande Thinglinks.
Als je in de app zit tik je bijvoorbeeld in: ‘spijsvertering’’, ‘het oog’, ‘de voedselketen’ of elk ander onderwerp. Vind je niet meteen iets, vertaal die zoekterm in het Engels, dan zul je vast wel meteen beet hebben.
Open bijvoorbeeld de Thinglink met de titel voedselketen. Je zou deze afbeelding kunnen overnemen en de opdrachten kunnen bewerken of er opdrachten aan kunnen toevoegen. Dat doe je met de knop ‘remix’. Als je een bestaande afbeelding wilt bewerken (edit), moet je eerst een remix maken zodat de afbeelding in jouw account komt te staan. Of dat wel of niet kan hangt af van de instellingen die de maker heeft geselecteerd.
Heb je een Thinglink geopend, dan zie je rechtsonder ook de ‘related images’. Die andere afbeeldingen kunnen dan gaan over ‘fotosynthese’, ecologie’ of ‘kernramp’, in ieder geval iets dat een relatie heeft met het begrip ‘voedselketen’. Die ‘related images’ kunnen jou weer op ideeën brengen.
Kom je per toeval een mooie Thinglink tegen die je later nog eens zou willen gebruiken, willen laten zien of de maker ervan wil complimenteren, dan kun je de afbeelding met de knop ‘touch’ aanraken. De afbeelding komt dan in jouw account te staan onder ‘touches’. Zo kun je deze afbeelding dan snel weer vinden. De maker krijgt hiervan een melding.
Je kunt mensen volgen die mooie Thinglinks hebben en mensen kunnen jou volgen. Zo kunnen bijvoorbeeld jouw leerlingen je volgen om jouw Thinglinks over te nemen om daar in te kunnen werken aan de opdracht die je hebt gemaakt.
Onlangs heeft Thinglink de mogelijkheden voor het onderwijs uitgebreid. Je kunt een speciale account aanmaken als docent en dan wordt er automatisch een groep voor je gemaakt. Dit is interessant voor basisschooldocenten. Voor vo-docenten zijn de ‘channels’ interessanter. Met verschillende kanalen kun je orde scheppen in de chaos die ontstaat als je veel afbeeldingen in je account hebt staan. Je kunt dan per klas, afdeling, of onderwerp een kanaal maken.
Thinglink houdt een blog bij waarin alle mogelijkheden worden uitgelegd. Zo wordt stap voor stap verteld hoe je bijvoorbeeld de standaard ‘icons’ kunt vervangen door eigen icoontjes.
Thinglink kun je ook volgen op Twitter: @ThingLink_EDU, om op de hoogte te blijven van nieuwe mogelijkheden en mooie toepassingen. Tot nu toe heb ik nog geen Nederlandse voorbeelden langs zien komen, maar hopelijk gaat dat gauw gebeuren als Nederland deze app meer zal gaan gebruiken. LINK

ThinglinkM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*