Thinglink

Thinglink is een gratis app die de moeite waard is goed te verkennen.Thinglinkapp
Je kunt Thinglink in het onderwijs op veel manieren gebruiken, maar altijd gaat het om het kort en bondig samenvatten van kennis of leerstof. Thinglink kan een hulpmiddel zijn voor leerlingen om een presentatie te houden, maar er is meer mogelijk.

De app werkt met een afbeelding waarin interactieve punten kunnen worden gezet. Je kunt elke willekeurige afbeelding of tekening gebruiken waar je een foto van hebt gemaakt. In de afbeelding plaats je achter de interactieve punten een stukje tekst, een verwijzing naar een website, of een filmpje. Je kunt zelfs linken naar andere Thinglinks.
De bediening van de knoppen is heel eenvoudig, leerlingen kunnen er al op de basisschool mee werken.
Tijdens de zomerschool hebben leerlingen van eind groep 7 ermee gewerkt en de knoppenstructuur hadden ze in een mum van tijd door.

Wat kun je er mee?
In het begin van het schooljaar kun je een foto maken van de klas. Iedere leerling krijgt even denktijd om iets op te schrijven dat een bijdrage kan leveren voor een goed werkklimaat in de klas. Terwijl je de opmerkingen inventariseert, plaats je per leerling een interactief punt en daarachter zet je de opmerking van de leerling. Dus in plaats van een lange lijst met opmerkingen en afspraken aan de muur, staan ze nu in de Thinglink die iedere leerling kan overnemen.
Leerlingen kunnen ook tijdens de kennismakingsperiode zichzelf met een Thinglink voorstellen. Leerlingen plaatsen in een eigen foto vijf of zes interactieve punten waarin ze iets over zichzelf vertellen. De docent geeft natuurlijk een paar aanwijzingen maar kan ook beginnen met een voorbeeld door een Thinglink van zichzelf te tonen.

Leerstof kun je in een Thinglink laten samenvatten. Ik ben blij dat het mindmappen de scholen verovert, maar het een keertje anders doen is leuk voor leerlingen terwijl het leerproces hetzelfde is.
Selecteer een afbeelding over de leerstof die is behandeld (Egypte, bloedsomloop, verdamping, stamcellen, oudheid, enz.) en vraag leerlingen in 6 tot 8 interactieve punten de leerstof samen te vatten. Natuurlijk geef je aan hoeveel tekst er mag komen te staan en hoeveel filmpjes er maximaal mogen worden gebruikt. Door vooraf goed af te spreken hoeveel tekst er mag komen te staan, voorkom je knippen en plakken uit Wikipedia. Alle Thinglinks die leerlingen in hun eigen kanaal maken kun je remixen op jouw kanaal, zodat je alle Thinglinks naast elkaar kunt zetten en kunt vergelijken. Je kunt leerlingen natuurlijk ook zelf een afbeelding laten selecteren die een goede representatie is van wat er in de afgelopen periode centraal heeft gestaan. De Thinglinks kunnen gepresenteerd en toegelicht worden, maar dat hoeft niet.

Met Thinglink kun je ook opdrachten maken en delen op je kanaal, zodat leerlingen de opdracht kunnen zien of overnemen. Alles wat je hebt gemaakt, kun je ook weer weghalen. Herschikken kan helaas nog niet.
Tot slot, je kunt met Thinglink heel veel, je kunt er infographics mee maken, Engelse infographics laten vertalen en zelfs een interactieve mindmap mee maken: LINK!

Je kunt de app downloaden voor Ipad, handig voor scholen die met een Ipad werken, maar de desktopversie werkt een stuk prettiger. Succes!Thinglink_Mkt

Update: tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*