Ouders, wat kunt u zelf doen?

Regelmatig krijg ik ouders aan de telefoon met een verzoek om hulp. Er zijn verschillende soorten vragen en ik probeer ze altijd meteen te adresseren. Maar niet altijd is een verwijziging nodig. Ouders kunnen zelf veel doen aan de ontwikkeling van hun kind. Niet alle ouders kunnen hun kind misschien helpen bij het huiswerk, maar alle ouders hebben wel de kans om iets te doen om de denkvaardigheid van hun kind te bevorderen.
Hieronder staan een paar tips die niet eens zo veel tijd hoeven te kosten, dus ook drukbezette ouders kunnen minstens één keer per week twee uur intensief met hun kind(eren) aan de slag.
1. Ga samen schaken. En als je het als ouder nog moet leren, leer het dan samen.
2. Speel het Big Brain Spel. Er zijn twee uitvoeringen, de reisuitvoering is een soort  Big Brainkoekblik met kaartjes en er zijn bordspelvarianten: LINK
3. Speel je slim met THINK, een memo-crimi van Ravensburger. Dit spel oefent geheugen, creativiteit en mondelinge vaardigheid: LINK
De smaak te pakken? University Games geeft veel meer spellen uit (voor alle leeftijden) en al die spellen hebben te maken met leren denken en leren vragen stellen.
De vragen op de kaartjes lijken niet op Triviantvragen, waarvan je antwoord gewoon weet of moet weten.
Het gaat bij deze spellen juist om doordenkertjes. Ook zijn er spellen waar je door het (samen) stellen van de juiste vragen tot een oplossing kunt komen. Het kunnen stellen van vragen is een belangrijke vaardigheid en wat is nou leuker dan die vaardigheid spelenderwijs verwerven?
Dus drie vliegen in één klap.
1. Samen spelen is een fijne bezigheid: quality time voor ouder en kind.
2. Spelenderwijs sociale vaardigheden opbouwen (op je beurt wachten, elkaar helpen, elkaar stimuleren, tegen verlies kunnen, anderen de winst gunnen – empathie ).
3. Spelenderwijs trainen van denkvaardigheden.eurosymbol
Voor de prijs van twee bioscoopkaartjes of een nieuwe DVD heb je een schitterend spel in handen waar je samen veel plezier aan zult beleven. Als je met vrienden of familieleden afspreekt dat je verschillende spellen koopt, kun je de spellen van elkaar lenen en heb je er nog langer plezier van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*