Scholen doden creativiteit?

Het filmpje van Ken Robinson wordt vaak aangehaald als voorbeeld hoe weinig er aan het ontwikkelen van creativiteit op scholen wordt gedaan. De titel van het filmpje is: Scholen doden creativiteit. Robinson overdrijft natuurlijk, maar is een begenadigd spreker en weet zijn publiek goed te bespelen: Dit willen zijn toehoorders graag horen. Ook wil men graag horen dat het de schuld is van de overheid, de politiek, het bestuur, de managers, dat het komt door allerlei factoren die niet zelf beheerst konden worden. Maar scholen doden creativiteit? Scholen??? Het toch zijn geen scholen die creativiteit doden? En hoe komt dat dan als scholen dat doen. Dat is toch geen bewuste keuze?

Je kunt als leerling de pech hebben op een school te zitten waar docenten geen aandacht schenken aan creatief of kritisch denken. Misschien uit tijdnood, of omdat ze zelf niet creatief zijn, of het wel willen, maar niet weten hoe ze het moeten aanpakken. toverstaf
Er is op scholen nog veel te leren, ook van elkaar en ik zie meer scholen de omslag maken naar leergemeenschappen, een gemeenschap waar door iedereen wordt geleerd, met en van elkaar.

Leergemeenschappen waar het normaal is dat docenten leren van elkaar, iedere dag. Waar docenten werken die zelf echt willen leren en weten hoe belangrijk het is die methode eens niet te gebruiken. Om zo heeeel veeeel meer te doen met leerlingen om meer te bereiken: leerlingen uit te dagen, leerlingen te inspireren,  leerlingen grenzen te laten verleggen, leerlingen laten ervaren dat ze van elkaar kunnen leren, dat ze samen meer weten dan in hun uppie en dat die samenwerking wordt beloond. Die docenten die leerlingen samen laten voorspellen, bedenken, ontwerpen,  controleren,  bijstellen, presenteren (verdedigen).

Hopelijk bedoelt Ken Robinson dat scholen nu te eenzijdig lesgeven, maar creativiteit doden is zwaar overdreven. Belangrijk is de vraag wat zijn oplossingen eigenlijk zijn.  LINK!
Update 1 juni 2015: Kennelijk ben ik niet de enige die vraagt wat de oplossingen van Ken Robinson eigenlijk zijn. LINK  En nog meer kritische noten HIER.

3 reacties op Scholen doden creativiteit?

 1. Dag Marijke.
  Momenteel ben ik aan het opstarten om het schema van Bill lucas et. al. uit te proberen met groep 8 van een basisschool in woierden.
  Ik heb het vergroot en in het nederlands vertaald.ook ik denk dat de begrippen pittig zullen zijn voor de leerling.
  Ik ben van plan om de groepsleerkracht van groep 8 het schema per leerling in te vullen; vervolgens ga ik het samen met de leerlingen invullen; dan krijgt de helft van de klas veel beeldende opdrachten van mij waarin ik veel aspecten uit het schema in ga verwerken en vervolgens na 6 weken opnieuw meten; ben benieuwd! Volg opleiding aan de AHk voor docent bv

  1. Dag Annemarie,
   Interessant. Het is belangrijk bij leerlingen metacognitieve vaardigheden zo vroeg mogelijk te ontwikkelen. Uit het experiment kan misschien blijken welke onderdelen van het model voor leerlingen in groep 8 wel en niet worden begrepen. Het is dan ook belangrijk om te beschrijven of er voorafgaand aan het invullen lessen zijn gegeven waarin de verschillende aspecten van het model met concrete voorbeelden zijn toegelicht.
   Ga je dit experiment doen op een basisschool in Wierden of Woerden?
   Veel succes met het verzamelen en verwerken van de data. Wil je de resultaten hier ook bekend maken?
   Hartelijke groet,
   Marijke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*