Voorlichting over (homo-)seksualiteit verplicht!

In januari 2012 heeft Rutgers WPF in samenwerking met Soa Aids Nederland grootschalig onderzoek gedaan naar de seksuele gezondheid van jongeren onder de 25 jaar. Uit dit onderzoek blijkt dat het op verschillende punten goed gaat met de seksuele gezondheid van jongeren. Er wordt echter ook een aantal belangrijke aandachtspunten genoemd die betrekking hebben op jongeren met een religieuze en/of Turkse of Marokkaanse achtergrond. Het blijkt dat deze groep relatief veel negatieve gevoelens rondom seksualiteit heeft, zoals gevoelens van schuld, schaamte of het vies vinden. Omdat er thuis over het algemeen niet over seksualiteit en relaties wordt gesproken, dit zal dus voornamelijk op school moeten gebeuren.
Nu besteden de meeste scholen wel aandacht aan voortplanting, anticonceptie en soa, maar het is gebleken dat weinig scholen ook aan onderwerpen behandelen als relatievorming, homoseksualiteit, het aangeven van grenzen en wensen.
De uitkomsten van het onderzoek neemt de overheid ter harte, dus vanaf december 2012 zijn scholen verplicht hier aandacht aan te besteden. In december 2012 zijn kerndoel 38 voor het po, kerndoel 43 voor de onderbouw vo en kerndoel 53 voor so gewijzigd. Aan de formulering van de kerndoelen is toegevoegd “en leert respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit”.
Op verzoek van vo-scholen in Amsterdam West is deze lessenserie ontwikkeld: Seks, de feiten.
Er is aandacht voor enige technische zaken, zoals het voorkomen van soa’s en het gebruik van voorbehoedsmiddelen, maar het accent ligt in de module op relatievorming, nee durven zeggen, zelf je grenzen kunnen aangeven en het ontkrachten van mythes over o.a. het maagdenvlies. ‘Uit de kast komen’ wordt behandeld, waarbij de gedachten over homoseksualiteit worden geplaatst in een cultuurhistorische context.
Uit de proefinvoering op 4 scholen voor voortgezet onderwijs is gebleken dat de lessen aanslaan en heel luchtig en prettig verlopen.

De taalmodule laat leerlingen nadenken over wat ze zelf willen, wil grensoverschrijdend gedrag tegengaan en de weerbaarheid van vooral meisjes te vergroten. We gaan in op relatievorming (hetero en homo), verleiden, versieren en versiertrucs.  Het is een inhoudsgerichte taalmodule, taal  en vak (biologie) worden gecombineerd.
Iedere vakdocent kan met deze module  werken want in de handleiding worden tips gegeven over hoe het materiaal het beste kan worden ingezet en hoe opdrachten worden begeleid.

Scholen die bezig zijn met taalbeleid en vakdocenten die taalverwerving deel laten uitmaken van hun lessen, kunnen deze modules inzetten.  Zie de bestelsite.

Leerlingen geven lessen seksualiteit nu een mager zesje en kijken uit naar interactieve lessen.  Link!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*