Boeken Boeien

Voor de serie Boeken Boeien heb ik een deeltje geschreven dat deze maand is gepubliceerd. Boeken Boeien is een spannende, 20-delige reeks waarin lezen en leren in elkaar overlopen. Door schooltaalwoorden in de context van een boek aan te bieden, bouwen leerlingen spelenderwijs hun woordenschat op. We weten dat woordenlijstjes uit je hoofd leren weinig zin heeft en dat moeilijke woorden juist binnen de context moeten worden aangeboden.  In de serie zijn 1600 schooltaalwoorden opgenomen uit de Basislijst Schooltaalwoorden VMBO. Als vmbo-leerlingen deze woorden aan het eind van de brugklas kennen, zullen ze de lesstof van het vmbo sneller en met een beter resultaat verwerken. De boekjes zijn spannend en spreken leerlingen erg aan.

De serie is bijna compleet en hinkt dus op twee gedachten of twee doelstellingen. Enerzijds gaat het om leesbevordering. Veel VMBO-leerlingen lezen niet of nauwelijks. Door in klassenverband korte spannende verhalen te lezen, ervaren leerlingen dat lezen leuk is. Anderzijds verwerven ze spelenderwijs schooltaalwoorden die ze nodig hebben om het onderwijs op school goed te kunnen volgen. Achter in de deeltjes staat een verklarende woordenlijst.

De uitgever vertelde dat docenten Nederlands vragen om verwerkingsmateriaal bij de boekjes. De auteursgroep is hier geen voorstander van. De doelstelling is leesbevordering combineren met woordenschatverwerving. We hebben liever dat leerlingen de boekjes verslinden en echte lezers worden. 

Het was voor mij een uitstapje om me op het pad van schrijven te begeven en  ik vond het heel leuk om te doen.

Bestellen doet u hier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*