Seks, de feiten, een nieuwe module voor H/V

Grensoverschrijdend seksueel gedrag komt nog veel te vaak voor. Bijna een op de vijf vrouwen wordt wel eens gedwongen om seksuele handelingen te doen die ze eigenlijk niet wil. Bij veel jongeren ontbreekt het aan voldoende feitelijke kennis over seksualiteit, maar ook aan kennis over seksuele relaties met een vriend of vriendin. Dit meldt wethouder Eric van der Burg (Zorg) in de beleidsbrief ‘Seksuele Gezondheid Amsterdam‘.

In januari 2012 heeft Rutgers WPF in samenwerking met Soa Aids Nederland grootschalig onderzoek gedaan naar de seksuele gezondheid van jongeren onder de 25 jaar. Uit dit onderzoek blijkt dat het op verschillende punten goed gaat met de seksuele gezondheid van jongeren.  Zo is anticonceptie- en condoomgebruik onder jongeren hoog in vergelijking met andere Westerse landen. Ook geven de meeste jongeren wel aan dat het bij hen goed zit wat betreft de assertiviteit, controle en het zelfvertrouwen tijdens seksuele contacten. Er wordt echter ook een aantal belangrijke aandachtspunten genoemd. Deze aandachtspunten hebben deels betrekking op jongeren met een religieuze en/of Turkse of Marokkaanse achtergrond. In het onderzoek komt naar voren dat deze groep relatief veel negatieve gevoelens rondom seksualiteit heeft, zoals gevoelens van schuld, schaamte of het vies vinden. De rol van ouders en school is belangrijk voor seksuele kennis en het zelfvertrouwen van jongeren.  Thuis wordt over het algemeen niet over seksualiteit en relaties gesproken, dit zal dus voornamelijk op school moeten gebeuren. Nu besteden de meeste scholen wel aandacht aan voortplanting, anticonceptie en soa, maar weinig scholen behandelen onderwerpen als relatievorming, homoseksualiteit, het aangeven van grenzen en wensen, maagdelijkheid en seks in de media. Jongeren geven aan hier wel behoefte aan te hebben.

Het is tegen deze achtergrond dat de module Seks, de feiten is ontwikkeld.
Deze nieuwe taalmodule laat leerlingen nadenken over wat ze zelf willen. Willen meisjes werkelijk alleen stoeipoes zijn en half naakt een beetje aanschurken tegen rapper 50 cent of jongens die hem imiteren? Denken jongens echt dat meisjes altijd zin hebben in seks? Is de wereld die je ziet in videoclips identiek aan de werkelijke wereld?
In de module ervaren leerlingen dat dit niet zo is. We gaan in op relatievorming (hetero en homo), verleiden, versieren en versiertrucs.

Natuurlijk komen de technische zaken aan de orde, anticonceptie, het voorkomen van soa’s en uiteraard mogen leerlingen een condoom om een banaan doen. Toch gaat het ons vooral ook om relatievorming, nee durven zeggen, zelf je grenzen kunnen aangeven, het weerstaan van groepsdruk en het ontkrachten van mythes, zoals die van het maagdenvlies.

Het ‘uit de kast komen’ wordt behandeld, waarbij we ook de gedachten over homoseksualiteit plaatsen in een cultuurhistorische context. Omdat je ouders uit Brazilië, Alaska, Ghana of Indonesië komen en vanuit hun referentiekader negatief over homoseksualiteit denken, moet jij dan ook zo denken?

Gedurende de module maken de leerlingen een photosoap met Comic Life, een stripverhaal met soapfiguren waarin relaties, intriges, overspel, roddel en achterklap een belangrijke rol spelen. Ze bedenken zelf de verhaallijn en het plot. Dus geen moraliserende module: ontluikende seksualiteit, het moet spannend, leuk en gaaf zijn en vooral zo blijven!

Gedurende de module leren ze op natuurlijke wijze 192 schooltaalwoorden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*