Meest gelezen blogs, leestips en meeste zoektermen in 2015

Bijna de laatste dag van het jaar. Hoe zijn mijn website en blog in 2015 gevonden, waar is het meest naar gezocht, wat het meest gelezen?
De meeste hits op mijn site arriveerden via de zoektermen ‘mindmap’ of ‘mind map’ en verwijzen naar de pagina’s waar de geïntegreerde modules Taalgericht vakonderwijs worden besproken. ‘Mindmap’ staat trouwens al een paar jaar op nummer één als zoekterm op mijn website.
Verder staan ‘voedselpiramide’ of ‘voedsel piramide’ hoog op de ranglijst. Na intikken van deze zoekterm kom je op de module ‘Blijf Gezond’, die taal en biologie combineert. Deze module wordt gebruikt in groep 8 van de basisschool, maar er zijn ook scholen die deze module inzetten in leerjaar 1 van het voortgezet onderwijs.
Het ‘blog ‘Autopoeisis’ is veel gelezen, net als de blogs ‘leesdidactiek’ en ‘woordenschatdidactiek’. Dat taaldidactiek een wezenlijk onderdeel is van goed lesgeven in alle vakken in het onderwijs en dat er wordt gezocht naar meer informatie over dit onderwerp bewijst dat leraren daar meer interesse voor tonen. Dat is een mooie ontwikkeling.
Blogs met ‘voorkennis activeren’ en ‘sleutelschema’s’ zitten in de lift.

Een vreemde eend in de bijt onder de zoektermen is ‘ik kom een spreekbeurt voordoen’ en ook de zoekterm ‘kenmerken’ is een rare. Met beide zoektermen kom je wel op één van de blogs, maar of je er veel mee opschiet? Andere opmerkelijke zoektermen zijn: ‘aanbeveling doen van tot taaladvies’, ‘mobieltjes beleid scholen’, ‘betekenis oplopen achterstand’, ‘hoeveel uur spelling per week’. Ik kan natuurlijk niet zien wie met deze combinatie van woorden zoekt. Ik zou wel willen weten of het ouders zijn die willen controleren of er voldoende spellinglessen worden aangeboden, of dat het leraren zijn die twijfelen of hun voortdurende aandacht voor spelling misschien niet te veel tijd snoept van bijvoorbeeld het wezenlijke schrijfproces zelf, waar spelling natuurlijk ook een geïntegreerd subdoel is. Wat iemand zoekt die intikt ‘tegenstanders visualiseren in het onderwijs’ plaatst mij voor een raadsel en maakt me nieuwsgierig.

Wat de leestips betreft is het lastig om een mooie ranglijst te maken, maar Hattie en Marzano springen er wel uit als meest gezochte boekbesprekingen. Voor de bespreking van Marzano (besproken december 2012) geldt dat daarvoor vaak is doorverwezen door Bazalt. Voor de besprekingen van de boeken van Hattie is dit jaar de interesse opvallend sterk toegenomen. Hoewel de bespreking van Visible Learning vanaf juni 2011 bij de leestips staat en Leren zichtbaar maken vanaf december 2013, wordt naar beide boekbesprekingen pas in dit jaar vaker gezocht.
De meeste doorverwijzingen van andere websites komen van onderzoekonderwijs.net, Edubloggers, de website van de zomerschool.amsterdam en de website zomerscholen.vo.
Is uit de data iets op te maken? Als ik de webstatistieken van 2005 en 2015 bekijk (de website bestaat vanaf 2001, het blog vanaf 2010), zijn er wel behoorlijke verschillen. Ging het in 2005 om dagelijks gemiddeld 50 hits, in 2015 zijn dit dagelijks rond de 2000 hits. Het aantal pagina’s dat per bezoek wordt gelezen is ook behoorlijk toegenomen.
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat tussen al die vele hits natuurlijk een hoop bagger (bots) zit. In 2005 werd de site gemiddeld per dag door bezoekers uit 12 verschillende landen bezocht (België, UK, Canada, VS en andere Europese landen). Tegenwoordig komt het verkeer uit gemiddeld 30 verschillende landen per dag. Voormalige Oostbloklanden Roemenië, Oekraïne, Polen, Wit-Rusland en Slowakije staan in dat lijstje, maar ook China, Tunesië, Thailand, Tuvalu(?), Malediven en de British Indian Ocean Territory.
Er wordt vaak gezegd dat als je voor jezelf wilt beginnen je moet beginnen met een website. Dat heb ik inderdaad in 2001 gedaan, maar die website heeft mij in de afgelopen 15 jaar maar één of twee keer werk opgeleverd. De activiteiten die ik doe, waar men mij voor vraagt of benadert, loopt altijd via een bestaande of oude relatie. Een website of blog bijhouden levert op zich dus geen broodbeleg op. Zo ben ik ook gestopt met publiceren in de landelijke vakbladen. Het geeft misschien voldoening en het genereert wel meer bezoekers op de website, het levert ook belletjes op om gratis advies te vragen, maar betaald werk komt daar niet uit voort.
Een opdracht voor projectmanagement, één of twee personen coachen, één implementatieproject, één of twee pioniergroepen op scholen begeleiden en af en toe een training geven is voor mij de optimale balans om mijn werk leuk te vinden, mijn vakliteratuur op peil te houden en af en toe te bloggen en te twitteren. Zo is dit het laatste blog van 2015.
Er is nog veel te wensen en te verbeteren in het onderwijs. Onderwijs is nooit klaar, zal altijd achter de feiten aanlopen en er moet altijd achterstallig onderhoud worden gepleegd, maar blijft mede daardoor een dynamische en inspirerende omgeving om werkzaam in te zijn.
Ik wens iedereen veel werkplezier in 2016.

Hieronder de jaaroverzichten webstatistieken 2005 en 2015.

Jaaroverzicht 2015
Jaaroverzicht 2015
Jaaroverzicht 2005
Jaaroverzicht 2005

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*