Week van de Mediawijsheid: Media & Respect

Tegenwoordig is het heel eenvoudig om met anderen in contact te komen, ervaringen te delen of in discussie te gaan. De mogelijkheden van internet en sociale media zijn groot. We zijn zo snel en massaal gaan communiceren dat zorgvuldigheid, privacy bescherming en het ‘even tot tien tellen’ er soms bij inschieten. Hoe iedereen op respectvolle manier media kan maken is onderwerp van de week van de Mediawijsheid die wordt gehouden van 20 t/m 27 november 2015.Mediawijsheid

Op de website Week van de Mediawijsheid  staan tips en activiteiten voor scholen.
Zo kunnen scholen een Poster met 8 stellingen bestellen of downloaden om een discussie in de klas te starten over Media & Respect. De poster kan worden opgehangen in de klas om dagelijks een groepsgesprek te houden over media.
• Meer informatie: https://weekvandemediawijsheid.nl/
• Stellingen + tips voor het voeren van een debat of discussie: HIER
• Campagnemateriaal + teksten: HIER

Festival
Wat zijn absolute do’s and dont’s, wat is acceptabel en waar liggen de grijze gebieden? Hebben populaire vloggers en bloggers een voorbeeldfunctie? Hoe gedraag jij je op het net en wat verwacht je van anderen?
Klassen kunnen meedoen aan een ‘comment’ festival en zich via deze pagina inschrijven: LINK

Voor Nederlands als schoolvak is de week bij uitstek geschikt om een respectvolle blog te (leren) schrijven. Wat zijn de criteria voor een blog? Hoe kun je kritisch of humoristisch schrijven zonder te kwetsen? Welke goede en slechte voorbeelden zijn er? Welke begrippen kun je beter vermijden als je respectvol wil schrijven en toch de lachers op je hand wil krijgen? Een effectieve schrijfopdracht die leerlingen ook zelf aan de hand van de vooraf opgestelde criteria beoordelen en voorzien van feedback, zodat de blogs kunnen worden bijgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*